Vad jag säljer?

Många tror att jag glatt slänger väskan med kameraprylarna käckt över axeln och sedan knallar ut i naturen. Ställer upp stativet, på med kameran och knäpper av.
Som fotograf är det några som på fullaste allvar tror att jag bara kan slänga upp kameran så har jag en bild.

En sanning med modifikation. När du som kund anlitar mig för att fotografera ett givet mål så är det en helt annan sak. Men när jag är ute i naturen och ska fånga mina bilder på mitt vis som sedan kan köpas av dig som kund fungerar det på ett lite annorlunda vis.

Det kan ta timmar innan jag hittar en komposition som jag anser vara, för mig, värd att fotografera.
Det händer att jag flera gånger kommer hem med ingenting i kameran, även om det är bilder på minneskortet betyder det att det är användbart. I dom fallen har jag fotograferat bara för att jag var där.

Häromdagen träffade jag en mycket klok och vis kvinna. Vi hade en lång och djup diskussion om det mesta. Allt från andar (spiritualism) till grävmaskiner och resor.
Hon ställde en mycket intressant fråga till mig. En fråga ingen någonsin tidigare ställt till mig.
”Vad får jag om jag köper en bild eller tavla av dig?” frågade hon.

Jag svarade utan att fundera, ”Det är inte bilden du köper av mig, det är min upplevelse och känsla du köper. Bilden förmedlar bara vad jag känner där och då”

Hon fascinerades av svaret och tyckte det stämde väl med min personlighet.
Jag kan nämligen inte fotografera något som jag inte känner för. Det måste uppstå en energi mellan mig och naturen för att bilden i mitt huvud ska förmedla min känsla.
Nu blev det flummigt för en del kan jag tänka.

Se det så här. Du kan åka till samma plats och ta samma bild, visst. Men för mig som känner oerhört starkt för naturen och även universum då jag beundrar alla miljarder stjärnor, uppstår det något inuti mig som skapar en viss känsla som sedan tar sig i uttryck genom bilden. Kalla det gärna en reflektion av min själ.

För mig uppstår ett band mellan naturen och mig då den låter sig fotograferas. Jag ser något mer och en känsla som jag inte riktigt kan beskriva infinner sig.
Enklare beskrivet så känner jag en energi till det jag fotograferar. Och jag blir samtidigt ett med min komposition.
När jag tittar på en bild jag har tagit kan jag uppleva den känslan åter igen. Och det är exakt den känslan jag vill förmedla till dig.
Med andra ord så har mina bilder ett emotionellt värde, och det är det du betalar för.

Ser du ansiktet i stenen?

I vissa bilder döljer sig budskap, budskap som för ögat inte är synligt vid tillfället det fotograferades men visar sig när man studerar bilden efteråt.
Bilden ovan kan låta en fundera eller fantisera om vad som är och inte är.
Men ansiktet är nästan tydligare i vattenspegeln på isen än i själva stenen.

Härom sist när jag var ute på Hammarö Sydspets kände jag en otrolig närvaro av naturen.
Jag stannade många timmar och fick många bra kompositioner med mig hem.
Vissa ser det som självklart att fotografera solnedgången och visst är det väl lite så. Men innan jag väljer vad som ska ingå i min bild måste jag känna in atmosfären. Jag vill känna hur jag blir ett med min komposition, Hur naturen kan förmedla sig till mig.

Utan det blir det bara ännu en platt bild som inte duger till Instagram ens en gång.
Att få sitta mot ett träd i skogen eller en klippa utmed havet eller sjön är för mig obetalbart. Där föds min kreativitet och jag kommer närmre naturen.
Jag har oftast en bild i mitt huvud om vad jag önskar, men utan den här känslan går det inte att frammana bilden.

När jag fotograferar så gör jag det inte för dig som kund, utan jag gör det helt och hållet för mig själv och ingen annan.
Du betalar för min upplevelse som har tagit formen av en bild i din nya tavla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *