Mer än bara fotografering.

Många av oss har säkert kännt ”Det här måste jag fota” när man passerat en viss plats eller något annat som fångar ens intresse. Så även jag, som härom veckan då jag passerade Östervikskapell i Kristinehamn där blåsipporna lyste likt dioder i det annars så grå landskapet.

Ett sådant stopp kan verkligen göra min dag, precis som denna. Jag såg direkt några kompositioner lämpade för macro-fotografering. Ibland behöver det inte vara mer än så, när jag vet att jag har något bra på kamerans minneskort då jag kommer hem.

Blåsippa

Men oftast är det lite mer än bara fotografering när jag ger mig ut. Det vanligaste är att i förväg planera vart jag ska åka och vilken typ av bilder jag är ute efter. Planering är som oftast A och O för bästa resultatet, så även inom fotografering.

Många av mina fotoutflykter, oavsett om det bara är för rekreation eller natur/landskapsbilder för kunds räkning, är så mycket mer än att hänga kameran över axeln och hoppas på tur.

Att packa ryggsäcken med kamerautrustning, tält eller tarp, kläder, mat mm för att kunna stanna ute ett dygn eller två i naturen är något som jag verkligen njuter av.

Att vandra i naturen tills jag anländer till platsen för fotograferingen, göra ett litet läger där det gäller att hitta vatten till kaffet, ved till en mysig brasa en eventuell tältplats om så krävs. Det är vad jag ser som meningen med landskapsfotografering, att bli ett med naturen och landskapet.

När jag sedan går på platsen för att söka efter den kompositionen som krävs är oftast för mig en rofylld upplevelse och inte något stressmoment där känslan ”Jag hittar inget att fotografera” infinner sig.

Ja jag behöver viss tid på mig för att supa in atmosfären och omgivningen. Plötsligt uppenbarar sig bilden i mitt huvud och det blir dags att jobba. Riggar kameran och komponerar mina bilder. Oftast utvecklas en bild till flera vilket både för mig och kunden ger möjligheten att välja den eller de mest optimala för just det här uppdraget.

ändamålet var själva fotoutrustning en det minsta jag bar med mig. Jag visste i förväg vad och hur jag skulle fotografera och minimerar därmed utrustningen.

Att efter jag fotograferat få göra upp en eld i min lilla spis eller traditionell lägerbrasa som jag sedan lagar mat och kokar kaffe på är klimax för en dag i naturen. Och kaffe kokt på bäck eller sjövatten är något som slår alla dyra kaffebryggare med kranvatten med hästlängder.

Om jag sedan slår upp tältet eller min tarp och sover över eller ej spelar ingen roll. Det gör mig inget att bära med mig grejerna hem igen ouppackat, det hade varit värre om jag inte hade med mig något av utrustningen och jag hade behövt stanna kvar.

Det gäller att vara förbered på eventuelliteter, så jag väljer att vara förberedd och tar då hellre med lite för mycket än för lite.

Sälsjön utanför Björneborg i Värmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *